Wednesday, October 8, 2008
10 BEST THINGS WE ATE IN EGYPT / 10 EGIPSKICH LAKOCI
10-HELWA
W Turcji znana jako Baklava, slodko zapiekane w miodzie plastry ciasta francuskiego z pokruszonymi orzeszkami.
Also known as baklava (in Turkey) the sweetest and most divine middle-eastern dessert.
9-FALAFEL
Kotleciki wegetarianskie na bazie cieciorki i czosnku najbarwniejsze gdy okraszone sezamowym ziarnem.
No introduction needed. The best ones we've had were sesame sprinkled in Cairo's GAD (Finn darling, they were 1.5 EP so nearly sure these are the ones you've recommended).
8-MANGO/GUAVA
Swieze soki z Mango i Guavy z dodatkiem soku z truskawek raj dla podniebienia w kazdej upalnej chwili, mocno schlodzone i z kawaleczkami owocow. Mmmmmmmmmmmmmniammmmmmmmmm...
It's the mango/guava season here @ the minute. God it's easy 2 forget in our plastic european supermarket driven lifestyles that this is how it should be done, fruits and vegetables shopuld be seasonal!Anyhow the yummiest break in the most haunted shadow spots anywhere in Egypt.
7-TAGINE
Warzywna uczta z pieca w sosie lagodnym.
Saucy vegetables in a clay pot.
6-BABA GANOUGH/HUMMOUS/TAHINI
Orientalne dipy na bazie baklazanow/cieciorki/sezamu, wymarzone przystawki przed kazdym posilkiem, w ktorych moczymy egipski chleb a la pitta.
Oriental dips 2 die for, perfect starters along with flat bread pockets pitta style.
5-MOUSSAKA
Wegetarianskie dzielo z baklazanami (ukochane warzywo Egipcjan) i jablkiem. Uczta w sosie wlasnym.
Aubergine or apple based vegetarian feast.
4-AHWA/SHAI
Chilli kawa i herbata, nieodzowne elementy krajobrazu kulinarnego Egitu. Kawa parzona na styl turecki z dodatkiem kardamonu i cynamonu, herbatka natomiast z galazka swiezej miety.
Cardamom and cinnamon decorated coffee and fresh mint tea - an everyday element of egyptian cuisine.
3-KARKADE
Na zimno lub na goraca napoj orzezwiajacy na bazie hibiskusa do kazdego sniadanka w sam raz.
Hibiscus flowered favourite breakfast drink.
2-FUULZmielone fasolki najcudniejsze ze szczypta zielonej pietruszki i szczodra dawka czosnku.
Mashed beans best when garnished with parsley and garlic.
1-KUSHARI
I na miejscu pierwszym zdecydowanie Kushari czyli smakowity misz-masz makaronu, ryzu, czarnej soczewicy, cieciorki, przysmazanej cebuli w prostym acz bardzo apetycznym sosie pomidorowym. Caly Egipt ma restauracje, ktore serwuja tylko to jedno danie i prawie do wszystkich trzeba stac w kolejce!
Mix of noodles, rice, black lentils, chick-peas and fried onions in a simple tomato sauce. Absolute winner and cheapest meal money can buy. Hugely popular throughout Egypt with countless eateries serving solely Kushari.
BON APPETIT!BEN HANA-WI EL-SHIFR!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
A ja bym sie skusiła na propozycje nr 10. Dla mnie brzmi przesmakowicie.Mmmmmmm, aż ślinka cieknie... Papule. Jadziadzia
A to ci dopiero zbieg okoliczności! Właśnie zajadam domowej roboty humus :) Wiecej takich maili proszę, zdają się być prorocze ;)
Tulę,
Lolka
Post a Comment